Skip links

Presentació del llibre “L’Anita” d’Anna Sugrañes Boix

Dimarts 20 de juny | 18:30h
A l’antiga presó de La Model

El dimarts 20 de juny a l’antiga presó de La Model, l’Ateneu Memòria Popular, ha presentat el llibre L’Anita. Anna Sugrañes Boix. Comunista i sindicalista.

Els autors han fet servir la veu de l’Anna (recollida per la seva filla) nascuda el 1911 precedida d’una breu contextualització, a través de la cerca que han fet de documentació que acrediti, matisi, completi aquesta veu. La feina historiogràfica és gran i exhaustiva com es pot comprovar en les pàgines darreres del llibre on es citen les fonts i la bibliografia extensa que s’ha utilitzat.

La veu de l’Anna, però també la de la Clara i el seu germà, els fills de l’Anita. I quan la veu de l’Anita s’acaba, també la memòria de tota la colla del PSUC de Reus, on des del 1959 hi va tornar amb la seva família exiliats a França.

Presentacio-del-llibre-L-Anita_cartell

L’Anna fa memòria des que era petita, recorda la seva família, la vida dels pares, la vida dels avis, per tant a través dels seus records retrocedim a finals del XIX, la primera república, per suposat el XX, les tres primeres dècades, els treballs de renovació pedagògica, la II república, la guerra civil. I en tots aquests períodes veiem el treball de l’Anita, de les dones, també de les activistes, de les revolucionaris, el treball dins i fora de casa. L’assalariat, però també tot el treball de cura. La postguerra, o sigui, la vida de refugiada, la deportació, la resistència, per retornar a la terra natal per continuar lluitat dins del seu estimat partit, el PSUC. I la democràcia. Tot això, va ser objecte de la conversa que mantingueren els participants de la mesa: Manuel Rivera Moral (editor), José Ignacio Fiz (professor de la URV i coautor de l’obra) i Clara Rivas Sugrañes (filla de la biografiada i coautora de l’obra), conduïts per Angelina Puig i Valls (historiadora i presidenta de l’Ateneu Memòria Popular).