Skip links

VI trobada estatal de colectius de memòria històrica i de víctimes del franquisme: “Sense memòria no hi ha democràcia”

València, dissabte 25 de maig.

L’Ateneu Memòria Popular ha participat a la 6ª trobada de col·lectius memorialistes i de persones represaliades pel franquisme que ha tingut lloc aquesta primavera a la Capital del Túria. Més concretament, en la nostra representació hi han participat de manera telemàtica la secretària de la nostra entitat, Sònia Olivella, i l’Andrea Carrera. De manera presencial, hi han acudit els companys Isabel Alonso i Toni Coll, alhora membres de l’Associació Catala de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme

En total hi han participat 41 entitats memorialistes de tot l’Estat, convidades per Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià i acollides a la seu de CCOO del País Valencià.

Estar a València aquest 25 de maig de 2024 celebrant aquesta trobada no és un fet qualsevol, ben al contrari, és una primera acció de rebel·lia en una ciutat dolguda com a conseqüència dels actuals responsables polítics, que defugen el deure de memòria que tenen les administracions públiques i, així, neguen el dret anàleg a la memòria de la ciutadania en general.

Han fet salutacions directament a l’assemblea la directora general de Memòria del govern de l’Estat, la fiscal de Memòria de València, així com representants de diferents forces polítiques com ara el PSPV, Compromís, Podem-PV i el PCPV. També hi han intervingut entitats de la societat civil, com Acció Cultural del País Valencià, o institucions acadèmiques, com ara la Universitat de València.

La voluntat de la trobada, dos anys després de la darrera, era repassar la feina feta, així com posar en comú les accions i les prioritats de les diferents entitats. Així mateix, s’hi ha aprovat el document marc de la trobada titulat «La Carta de València». Aquesta ha estat fruit d’un bon treball de la comissió de síntesi, a la que s’hi han incorporat un reguitzell d’annexos respecte a diferents temàtiques concretes que han estat plantejades en el decurs de la trobada per part de les diverses entitats.

Per la banda de l’Ateneu vàrem presentar el nostre manifest «Unitat contra l’avenç de l’extrema dreta i el feixisme» que, degudament traduït al castellà, ha estat assumit com a document del 6ª Trobada i serà fet públic a nivell de l’Estat amb la finalitat de recollir adhesions.

Per més informació: 

A continuació hi teniu els diferents documents aprovats: