Skip links

Aturats en moviment

Treball i drets socials en la memòria democràtica.

Memòria democràtica del treball. Debat al voltant de la precarietat en perspectiva històrica comparada i reivindicació d’una senyalització permanent a la plaça d’Urquinaona.

Sota el títol Aturats en moviment, l’Ateneu Memòria Popular organitzà un acte el dia 16 de novembre a les 12 hores. Amb aquesta acció, es pretenia reivindicar Urquinaona com un espai de memòria relacionat amb la contractació informal de treballadors, sobretot de la construcció, tot sovint vinguts d’altres zones de l’estat. Aquesta realitat fou immortalitzada pel documental No se admite personal (1968), d’Antoni Lucchetti i Agustí Corominas.

Visibilitzar aquest passat, que conforma la memòria del veïnat de la plaça, com vam tenir oportunitat de comprovar in situ, era un dels objectius principals de l’acte. Un passat que, mig segle després, se’ns presenta com d’actualitat: actualment encara trobem importants quotes de precarietat, temporalitat i informalitat en el nostre mercat laboral.
El diàleg entre passat i present es va produir a través d’un debat dinamitzat pels professors de sociologia a la UPF Pere Jódar i Jordi Guiu, autors del llibre Parados en movimiento. A l’acte-debat hi van assistir entre 50 i 70 persones.

Per finalitzar, es va portar a terme la representació teatral de Salir del pozo, a càrrec d’un grup amateur de teatre format per persones en situació d’atur laboral del Poble Sec, i dirigida per Miguel Martínez Llanas. Acte seguit, a mode de cloenda, es va instal·lar una senyalització efímera que feia esment al fenomen de la contractació informal que va tenir lloc a la plaça durant el franquisme i la primera dècada de democràcia.

A posteriori, es va realitzar la petició formal a l’Ajuntament de Barcelona per tal de que s’instal·lés una senyalització permanent. En aquest sentit, l’Ateneu Memòria Popular va realitzar una proposta de text acompanyada de material gràfic.

Pel que fa a la logística de l’esdeveniment, des de l’Ateneu Memòria Popular expressem el nostre compromís amb l’economia social i solidària, pel que va recórrer als serveis que ofereix Diomcoop.

Aturats en moviment
Urquinaona
Aturats en moviment
Acte Urquinaona
Aturats en moviment
Acte Urquinaona
Treball i drets socials
Urquinaona

ALTRES ACTIVITATS