Skip links

[Llibre] Escola Baixeras

La memòria de l’escola pública.

A les 17 hores del 29 de novembre es donava inici a l’acte titulat “La memòria de l’escola pública”. Formava part del seguit d’actuacions i treballs de resignificació memorial de la Via Laietana de Barcelona que l’Ateneu Memòria Popular ha vingut desenvolupat al llarg de l’any 2019 en el projecte de recerca i difusió de la memòria d’aquesta artèria urbana.

L’acte va constar dues accions. En primer lloc, la presentació del llibre Una escola simbòlica i monumental, de Cèlia Cañellas i Rosa Toran. Seguidament, l’acte a la via pública reivindicant la senyalització de l’escola Baixeras com a espai de memòria democràtica.

El motiu pel qual es va escollir centrar les actuacions en l’Escola Baixeras va ser el fet que es tracta del primer centre escolar graduat de caràcter públic-municipal obert a Barcelona. La ubicació d’una escola monumental a la Via Laietana, el nou bulevard de la moderna ciutat dels anys 1920, era tota una declaració d’intencions sobre la centralitat que ocupava la nova pedagogia per a la burgesia catalanista. Per a l’Ateneu Memòria Popular era important reivindicar una de les majors i més duradores conquestes populars: el dret a l’educació pública. Una educació pública entesa com a element fonamental de cohesió social i de construcció de ciutadania.

Presentació del llibre

Escrit per Cèlia Cañellas i Rosa Toran, el llibre Una escola simbòlica i monumental (25 pàgines, publicat per l’Ateneu de Memòria Popular amb data de 2019) és un recull de la història de l’Escola Àngel Baixeras amb to divulgatiu. Va ser elaborat pel grup de treball sobre educació de l’Ateneu Memòria Popular amb materials de l’escola i de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i repartit entre els assistents.

L’acte de presentació es va realitzar a la Sala d’Actes de CCOO a Via Laietana 16. Van intervenir-hi les autores i Cristian Ferrer, membre de l’Ateneu Memòria Popular i coordinador del grup de treball sobre educació. El nombre d’assistents va superar el mig centenar de persones, que també van participar en el debat que es va produir després de les intervencions, així com en l’acte reivindicatiu posterior.

Acte reivindicatiu a l’espai públic

L’acció va consistir en realitzar una concentració davant l’escola Àngel Baixeras (C/ Salvador Aulet, 1), on diferents membres de la comunitat educativa van realitzar intervencions en torn a la conveniència de senyalitzar l’escola com un espai de la memòria democràtica.
Es va reivindicar que l’Ajuntament de Barcelona instal·lés en aquell indret un faristol explicatiu de la història del centre, de la seva importància patrimonial i que s’hi reflectís el compromís de l’escola amb l’educació pública i la cohesió social al Districte de Ciutat Vella.

La memòria de l'escola pública
Llibre Escola Baixeras
La memòria de l'escola pública
La memòria de l'escola pública
La memòria de l'escola pública
La memòria de l'escola pública

ALTRES ACTIVITATS