Skip links

[Jornades] Transformacions urbanes i la problemàtica de l’habitatge a Barcelona


25 I 27 DE MAIG 2021
Presencial: MUHBA Oliva Artés

En línia: retransmissió per YouTube

PROGRAMACIÓ


DIMARTS 25 DE MAIG 2021


TRANSFORMACIÓ URBANA I IDEOLOGIA DOMINANT

◉ PRESENTACIÓ DE LA JORNADA · 18:00 H

Per part del regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona Sr. Jordi Rabassa i d’Angelina Puig i Valls, presidenta de l’Ateneu Memòria Popular (AMP).

SESSIÓ I · 18:15 H

TRANSFORMACIÓ URBANA I IDEOLOGIA DOMINANT

Sessió dedicada a analitzar la ideologia i els objectius més o menys encoberts que tenien algunes transformacions urbanes de l’últim segle a Barcelona i les seves conseqüències sobre les persones que vivien a la ciutat.

↳ Conduïda per Kathrin Golda-Pongratz. Doctora arquitecta, fotògrafa i investigadora urbana, professora de la Universitat Internacional de Catalunya i de la Universitat Politècnica de Catalunya, coordinadora de la Jornada i membre de la Junta de l’AMP.


◎ PART I · EXPOSICIÓ D’IDEES I POSICIONS: ponències de 20 minuts

José Luis Oyón: Catedràtic d’urbanisme a la Universitat Politècnica de Catalunya, ha dedicat la seva activitat investigadora a la història urbana, en particular a la història de la Barcelona obrera d’entreguerres. En els últims anys s’interessa a la ciutat en el pensament anarquista.

Manel Guàrdia: Doctor arquitecte i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, les seves recerques s’han focalitzat en la història urbana i especialment en la història urbana de Barcelona.

Martí Llorens: Fotògraf, llicenciat en Belles Arts en l’especialitat d’Imatge i màster de Teoria i Història de l’Arquitectura, soci fundador de l’associació cultural Factoria Heliogràfica, ha retratat les transformacions urbanes de Barcelona, especialment la transformació de les Olimpíades de 1992 que va culminar en el projecte web “Viatge a Icària. Transformació Urbanística Barcelona 1987-1992”.

Elsa Plaza: Historiadora de l’art i escriptora, activista feminista i veïnal i autora, entre d’altres de “Desmontando el caso de la vampira del Raval: misoginia y clasismo en la Barcelona modernista” i “La calle olvidada. Sant Antoni de Pádua, en el distrito V”.


◎ PART II · DEBAT


FINALITZACIÓ 19:50 H


DIJOUS 27 DE MAIG 2021 · DUES SESSIONS


TEIXIT SOCIAL I RESISTÈNCIES VEÏNALS

SESSIÓ II · 18:00 H

TEIXIT SOCIAL I RESISTÈNCIES VEÏNALS

Sessió dedicada a conèixer experiències passades i presents d’autoorganització veïnal contra els abusos del sector immobiliari i en defensa dels barris i possibles accions municipals en resposta a elles.

↳ Conduïda per Patricia Victòria Martínez, Doctora en Història Medieval, professora de la Universitat de Barcelona i consellera del districte de Ciutat Vella.


◎ PART I · EXPOSICIÓ D’IDEES I POSICIONS: micro ponències de 10 minuts

Cristina Poza López: Arquitecta investigadora sobre lluites urbanes, membre del Col·lectiu d’Arquitectes El Tinglado.

David Bravo: Arquitecte dedicat a la reflexió sobre el dret a l’habitatge i el dret a la ciutat. Ha treballat a l’Ajuntament de Barcelona com a responsable de l’estratègia transversal contra la gentrificació. Des del 2003, col·labora amb el CCCB en el desenvolupament del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà.

Marc Andreu i Acebal: Llicenciat en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Història per la Universitat de Barcelona, con la tesi doctoral “El moviment ciutadà i la transició a Barcelona: la FAVB (1972-1986), Ciutat de Barcelona“.


◎ PART II · DEBAT

BREU DESCANS

SESSIÓ III · 19:30 H

AUTOCONSTRUCCIÓ I MEMÒRIA DE LES LLUITES URBANES EFÍMERES

Sessió dedicada a reconstruir i donar a conèixer la memòria i les lluites de “l’altra ciutat” i analitzar les deficiències i les oportunitats actuals dels barris que han sorgit de l’autoconstrucció, autoorganització, del reclam veïnal i de la solidaritat.

↳ Conduïda per Kathrin Golda-Pongratz. Doctora arquitecta, fotògrafa i investigadora urbana, professora de la Universitat Internacional de Catalunya i de la Universitat Politècnica de Catalunya, coordinadora de la Jornada i membre de la Junta de l’AMP.


◎ PART I · EXPOSICIÓ D’IDEES I POSICIONS: micro ponències de 10 minuts

Quim Gascó: Arquitecte, activista cultural i membre fundador de l’Associació Carmel a la Vista.

Andrés Antebi (antropòleg i documentalista) i Pablo González (historiador i documentalista): fundadors de l’Observatori de la Vida Quotidiana OVQ, col·laboradors en el Pla de Barris i de diverses Taules de Memòria i del documental “Amb les nostres mans” (2019)

Maria Mas: Educadora i veïna de Ciutat Vella.


◎ PART II · DEBAT

CLAUSURA DE LES JORNADES 21:00 H