Skip links

Manifest de les entitats de memòria en favor d’una intervenció memorial davant Via Laietana

La Prefectura Superior de Policia de Barcelona, depenent del Ministeri de l’Interior d’Espanya, situada en ple centre de Barcelona, té un significat especial per haver estat l’escenari principal de persecució política, especialment contra les persones lluitadores antifranquistes durant la llarga dictadura i en anys posteriors. 

Des de fa més de dues dècades les associacions memorialistes i de persones represaliades reclamem la conversió de la Prefectura de Via Laietana 43 en un espai de memòria, arxius documentals i centre d’interpretació de la tortura i la impunitat. 

Mentre esperem que això es produeixi, a l’inici de les obres de reurbanització de Via Laietana, vàrem proposar a la direcció de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de la ciutat, que aprofités les obres per fer-hi una intervenció, de caràcter memorial, al seu pas per la prefectura. 

Hem sabut que, seguint aquestes reivindicacions de les entitats, l’Ajuntament té previst una intervenció que complementarà el faristol que l’any 2019 s’hi va col·locar, per informar de la història de la Prefectura i el seu significat per a la història de Barcelona i el conjunt de Catalunya. 

Aprofitem per tornar a denunciar que aquest plafó explicatiu ha estat vandalitzat diverses vegades, tot i ser tan a prop de la mateixa entrada de l’edifici. Esperem que sigui restablert tan bon punt acabin les obres d’aquest tram de la via. 

El Memorial preparat per l’Ajuntament té l’objectiu que totes les persones que passin per la vorera de la Via Laietana comprenguin la importància del número 43 i al mateix temps serveixi de reparació fins que l’edifici es converteixi en un espai de memòria. 

Hem conegut que aquesta proposta de l’Ajuntament tracta d’incorporar una sèrie de llambordes de color fosc en el nou paviment de Via Laietana que formin dues fileres transversals, des de la façana de l’edifici fins a la calçada, a banda i banda de la porta principal. Algunes d’aquestes llambordes tindran lletres, que formaran les paraules “Veritat”, “Justícia”, “Reparació” i “Memòria”, dues a cada banda, per a que puguin ser llegides tant si passeges de mar a muntanya com a la inversa. Les entitats estem molt d’acord amb aquesta proposta però pensem que s’hi ha d’afegir dues paraules més “Tortures” i Repressió” per tal que el Memorial interpel.li realment a les persones que hi passen per davant. 

Les entitats de la Campanya de Via Laietana 43 confiem que pel seu caràcter democràtic i compromès amb la recent Llei de Memòria que atorga als espais de memòria la funció commemorativa, d’homenatge i didàctica reparadora, el nou govern de l’Ajuntament faci efectiva la intervenció prevista i esperem poder-la contemplar el més aviat possible. 

Barcelona 7 de juliol de 2023
 

L’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, l’Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme, L’Ateneu Memòria Popular, la Comissió de la Dignitat, La Comissió de la Memòria Històrica de l’ICAB, l’European Observatory on Memories – EUROM, La Fundació Cipriano Garcia – CCOO CAT, Irídia – Centre de Defensa de Drets Humans, la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes i Òmnium Cultural.